Ishockeynationer

karta-ishockeynationer

Hur och när ishockey som sport uppstod, är en aning omtvistat. Vissa rapporter menar att en sport liknande hockey spelades redan på 1500-talet i Nederländerna. Andra säger att den allra första ishockey-matchen någonsin spelades i kanadensiska Montreal, år 1875. Andra källor avslöjar att ishockey kan haft sitt ursprung i Europa. Om du vill fördjupa dig i detta kan du läsa mer om spelen som anses vara föregångare till ishockey – sök gärna då på spelen Ijscolf från Holland/Belgien och Knattleikr från Island.

Hockey i Montreal under 1800-talet

Det tog cirka 50 år för ishockey att bli populärt internationellt. På 1920-talet inkluderades ishockey i sommar-OS. På den tiden var det bara USA och Kanada som var framstånde hockeynationer. På sex spelade matcher mot andra lag i turneringen gjorde dessa lag sammanlagt hela 89 mål och släppte bara in ett.

Idag är ishockey fortfarande populärast i Nordamerika med över en miljon registrerade spelare. Hela 2 % av befolkningen i Kanada spelar ishockey. I Tjeckien och Ryssland är det cirka 100 000 människor som spelar aktivt och i Norden ligger antalet spelare på runt 150 000 personer. Dessutom är ishockey någorlunda populärt i Frankrike, Japan, Slovakien och samtliga tysktalande länder.

På landslagsnivå kämpar alltid samma lag om medaljer i VM och OS: Kanada, Ryssland, Sverige, USA, Finland, Tjeckien. Räkna även in Slovakien och Schweiz som under senare år blivit världslag. Det är just de sistnämnda åtta länderna som vi på Hockeytoday.se tycker förjänar att bli kallade för ishockeynationer.

Nedan hittar ni en kort presentation av världens främsta ishockeyländer. Vi skriver inget om Sverige, då vi anser att de flesta av er redan känner till det mesta om vår egen ishockeyhistoria.

Kanada

När vi hör ordet Kanada, leder tankarna ofta till ishockey och Maple Leaf – lönnlövflaggan. Det väldigt få känner till är att flaggan antogs först 1965 – många år efter det att ishockey blivit till en nationalsport i landet.

NHL-ligan grundades i Kanada och även om ligan idag är störst i USA, har landet fortfarande inte mindre än sju lag med i NHL: Montreal Canadiens, Ottawa Senators, Vancouver Canucks, Edmonton Oilers, Calgary Flames, Winnipeg Jets och Toronto Maple Leafs.

Listan äver kända kanadensiska ishockeyspelare genom åren, kan dock göras betydligt längre. Wayne Gretsky, Joe Sakic, Mario Lemieux, Gordie Howe och Mark Messier har alla varit precis lika stora inom ishockeycommunityt som Ronaldo, Beckham och Platini har varit för fotbollen.

Kanada har aldrig riktigt förstått vikten av VM i ishockey och skickar ofta ett reservbetonat lag till turneringen. Just därför har Kanada endast vunnit 5 VM-titlar under de senaste femtio åren. Det har inte gått speciellt bra för landslaget i OS heller. VM-Guld i Salt Lake City 2002 var landets första på 50 år.

På 2010-talet verkar Kanada ha ändrat sin uppfattning om hur mycket de bör satsa på internationella mästerskap. De vann guld i de två senaste OS-spelen (2010 och 2014) och kammade hem segern i senaste VM i Tjeckien (2015).

Ryssland

Ryssland är som känt ett stort och kallt land. Trots det är det bara 0,07 % av landets befolkning som spelar ishockey. NM i hockey startade i Ryssland efter andra världskriget i slutet av 1946. Det är dagen som anses vara sportens födelsedag i landet som på den tiden ingick i Sovjetunionen.

Sovjet debuterade i VM 1954 i Stockholm och vann guldet. De enda som lyckades ta ett poäng mot nykomlingen var bronsmedaljören och hemmanationen Sverige. Sovjetiska landslaget vann därefter i VM hela 21 gånger på 36 försök tills landet delades upp i femton delar 1991.

I årets VM i Moskva är fyra lag från ex-Sovjetunionen som är med. Förutom Ryssland är det asiatiska Kazakstan, baltiska Lettland samt Vitryssland. Dessutom spelar tre lag till – Ukraina, Estland och Litauen – i Division 1.

Ryssland har efter 1991 vunnit 5 VM-titlar, men kämpar fortfarande för sin första guldmedalj i OS. Nu senast har de misslyckats totalt hemma i Sotji, vilket av många ryssar ansågs vara en lika stor katastrof som förlusten mot Tyskland i VM-semin blev för brasilianare.

Bland Rysslands främsta ishockeyspelare genom tiderna finns många att nämna: Mogilnij, Fedorov, Bure, Fetisov, Kharlamov, Tretyak m. fl. Idag är det Ovetjkin och Malkin som är landslagets största stjärnor.

USA

USA är utan tvekan den största marknaden för sporten. Hela 23 av 30 lag i NHL har sin bas i landet. Med sina 500 000 spelare förlorar landet något mot Kanada, men har ett rejält försprång när det gäller antal tävlingsklubbar.

USA har inte vunnit i ett enda VM sedan 1960, men har två guld från hemma-OS (1960 i Squaw Valley och 1980 i Lake Placid). Deras största vinst i landslagssammanhang bortsett från OS är vinsten i World Cup i Montreal 1986 – en turnering där alla NHL-stjärnor spelade.

USA kan inte skryta med lika många världsstjärnor som Kanada, men har producerat spelare som bland andra Mike Modano, Chris Chelios, Keith Tkachuk och Pat LaFontaine.

Finland

Ishockey i Finland introducerades 1927 men det dröjde nästan fyrtio år tills den första inomhusarenan stod färdig. Det var ungefär då – på 1960-talet – som ishockey i landet började bli riktigt populärt.

Finland fick sin första medalj i VM-sammanhang 1992 (silver) och vann sin första guld 1995. Det blev succé även 2011. Finska landslaget är kända för att förlora sina finalmatcher. Efter nio försök i VM har det blivit hela sju förluster. Två av dessa mot Sverige som har tagit sju guldmedaljer fler än Finland under sin VM-historia. I OS har Finland 2 silver- och 4 bronsmedaljer.

Teemu Selanne, Saku Koivu och Jari Kurri är några namn som finsk ishockey associeras med. Alla har varit NHL-stjärnor och bidragit till finska landslagets succé i VM.

Tjeckien

Tjeckien är mest känd för oss genom sina två världsspelare med enormt långa spelarkarriärer – Dominik Hasek och Jaromir Jagr. Hasek avslutade sin karriär vid 46-års ålder, medan Jagr är 43 och spelar fortfarande i NHL för Florida Panthers.

Tjeckoslovakien var ett av fem europeiska lagen som var med i allra första ishockeyturnering i OS 1920 tillsammans med Frankrike, Belgien, Sverige och Schweiz. Sedan dess har landet vunnit 6 VM-guld som en del av Tjeckoslovakien och 6 VM-guld till efter det att landet har fåt självständighet för första gången i historia 1993.

Med över 100 000 registrerade spelare i landet är Tjeckien Europas andra ishockeyspelartätaste land efter Finland. Tjeckien vann OS i Nagano 1998, vilket är landets absolut största framgång i internationella sammanhang.